Щороку люди в усьому світі з’їдають понад 100 мільярдів бананів, більшість з яких відноситься до сорту Кавендіш. Але, можливо, ненадовго.
Грибкове захворювання загрожує стерти банани Кавендіш з лиця Землі. Деякі вчені генетично модифікують фрукти, щоб вони були більш стійкими до хвороб.
Але найкращим вирішенням проблеми, на думку деяких, є повна перебудова фермерами виробництва бананів і припинення вирощування лише одного сорту фруктів.
Чому банани Кавендіш домінують на світовому ринку
Існує понад 1000 сортів бананів , але близько 47% споживаних людьми складають банани сорту Кавендіш (Musa acuminata).
Cavendish домінує на світовому ринку бананів з кількох причин. По-перше, він стійкий до деяких основних хвороб, які вбивають банани; по-друге, він має тривалий термін зберігання; і по-третє, фермери зазвичай можуть вирощувати більше бананів Кавендіш, ніж інших сортів на тій самій площі землі.
«Через усі ці причини Cavendish стає дуже практичним продуктом», — розповів Insider журналіст Ден Кеппел, автор книги «Банан: доля фрукта, який змінив світ».
Але Кавендіш знаходиться під загрозою через грибок, який вражає рослину. Інфекція називається панамською хворобою (фузаріоз) тропічної раси 4.
Інфекція TR4 починається в коренях бананового дерева, а потім поширюється, в кінцевому підсумку втрачаючи здатність рослини поглинати воду або проводити фотосинтез. Зрештою, в результаті дерево гине.
Панамська хвороба – серійний вбивця бананів
Те, що відбувається з бананами Кавендіш, трапилося раніше з іншим популярним сортом бананів під назвою Gros Michel .
Гро Мішель був «основним експортним бананом у першій половині минулого століття», — сказав Insider Джеймс Дейл, професор і керівник програми біотехнології бананів у Технологічному університеті Квінсленда.
Але попередник TR4 під назвою tropical race 1 почав заражати банани в 1876 році. До 1950-х років він повністю знищив ферми Gros Michel, змусивши виробників бананів по всьому світу шукати новий сорт.
У наступні роки «Кавендіш» став провідним експортним бананом, замінивши Gros Michel, оскільки він був несприйнятливий до TR1», — додав Дейл.
У 1997 році поблизу Дарвіна, Австралія, вчені виявили новий штам (TR4), який заразив Кавендіша. До 2015 року він поширився на бананові ферми в Квінсленді, штаті з найбільшим виробництвом бананів в Австралії.
«З тих пір він поширився в Індії та Китаї, найбільших у світі виробниках бананів. Він також поширився на Близький Схід і в Африку, а зовсім недавно був виявлений у Південній Америці», — сказав Дейл Insider.
Як вчені намагаються врятувати Кавендіш
Деякі фітопатологи не вірять, що банан Кавендіш спіткає та ж доля, що й Гро Мішель.
«Хвороба поширюється повільно, тому у нас є принаймні десятиліття, перш ніж її вплив стане різким», — сказав Дейл.
Крім того, багато вчених працюють над стійким до TR4 Cavendish або стійкою заміною Cavendish.
Наприклад, Дейл і його колеги розробили генетично модифікований Кавендіш під назвою QCAV-4 , який, за їхніми словами, є дуже стійким до TR4.
Інша дослідницька група під керівництвом вчених з Кембриджського університету вивчає щеплення як можливе рішення. За даними Кембриджського університету, пересадка тканини з однієї рослини на іншу може змінити певні характеристики цієї рослини, наприклад, зробити її більш стійкою до хвороб.
Інша команда в Тайванському дослідницькому інституті бананів намагається застосувати форму природного відбору. Команда бере саджанці сорту Кавендіш і піддає їх TR4. Невелику частину саджанців, які найкраще підходять, потім піддають додатковим експериментам, щоб зрештою допомогти Кавендішу еволюціонувати та стати стійким до TR4 без генетичної модифікації .
"Я б з упевненістю сказав, що рішення буде знайдено до того, як експортний ринок Cavendish серйозно постраждає", - додав Дейл.
Але деякі бананові експерти стверджують, що такі рішення не працюватимуть довго.
Єдиного вирішення проблеми немає
Реальне рішення полягає в тому, щоб масово вирощувати та продавати більше ніж один сорт банана, тому що чим більша генетична різноманітність бананів, тим менша ймовірність, що вони будуть сприйнятливі до хвороб, сказав він.
Крім того, це також зменшить залежність людей від одного виду бананів.
«Яблука є яскравим прикладом цього. Сьогодні, якщо я зайду в будь-який супермаркет у США, я знайду від п’яти до 30 сортів яблук», – сказав Кеппель. «Виробники яблук збожеволіли, намагаючись вивести нові сорти природним шляхом, а також шляхом гібридизації та генетичної модифікації».
Це знижує ризик захворювань, пропонує клієнтам більше різноманітності , і, як наслідок, « виробники яблук все ще заробляють на цьому набагато більше грошей», - сказав він.
Проблема з бананами, сказав Кеппель, полягає в тому, що сортів набагато менше, і всі вони дешеві.
«Якщо ви додасте різноманітність, інвестиції окупляться дуже швидко, тому що раптом деякі люди будуть платити 4 долари за фунт за певні банани», — сказав Кеппель Insider.
З іншого боку, Дейл не дуже впевнений. «Ціна є рушієм» продажу бананів у його країні, Австралії. Він додав: «Більшість людей купуватимуть Кавендіш, тому що він дешевий».
Запровадження ширшого асортименту бананів не лише призведе до збільшення витрат, але також потребуватиме капітального перегляду способів транспортування бананів, оскільки ви не можете просто зберігати їх у морозильниках протягом тривалого часу, як яблука, сказав Дейл.
«Експортний ринок залежить від збирання зеленого Кавендіша, а потім ініціювання дозрівання етиленовим газом. Це робиться під час транспортування, дуже жорстко контролюється та пристосовується до Кавендіша», — сказав Дейл, додавши: «Якщо експортується кілька сортів бананів, то це Ймовірно, для кожного знадобляться певні умови дозрівання. І, звичайно, ціна зросте».
Здається, поки що немає єдиного ефективного вирішення проблеми. Можливо, історія обов’язково повториться, і найближчим часом Кавендіш більше не буде кращим вибором.
Цю статтю спочатку опублікував Business Insider .